Pentuesuunnitelmat

Seuraava pentue on suunniteltu toteutuvan vuonna 2017 Fialle. Isäehdokkaat jo mietinnässä....

Ja jos hyvin kaikki käy, niin Fokukselle eka pentue vuonna 2018.
Fia astutettu 14.8 joten pentuja odotellaan syntyväksi noin 16.10.

Pentujen isäksi valikoitui mahtava Wallu (FI AVA FI AVA-H Walk on Jed) Lieksasta. Wallu on todellinen työkoira, jolta ei moottoria puutu. Wallu asustelee upeassa maalaistalossa, paimentaen siellä lampaita ja isoa karjaa. Wallu on myös testattu CEA/CH:n osalta ja on puhdas. Wallulla on ennestään jo 6 pentuetta, 30 jälkeläistä. Niistä 22 on tutkittu ja A/A lonkkia on 16kpl, A/B on 2kpl, B/B on 4kpl. Kyynäreet olivat kaikilla tutkituilla 0/0. Kaikilla jälkeläisillä myös terveet silmät. 
Wallun jälkeläisistä löytyy yksi leikattu ocd- tapaus ja yksi oireeton ocd.
Todella moni Wallun jälkeläinen kilpailee joissain lajissa mm. agility, toko, paimennus ja jopa valjakkohiihdossakin. :)
Wallun omistajan Pirjon ajatuksia:

Wallu on...
kookas mutta älyttömän elastinen nopea ja notkea. Omaa huikean hyppytyylin, eli mulkerokäännökset sujuvat ... ja vielä vauhdilla!

Lukee ohjaajaa kuin avointa kirjaa. Eli jos sormi tai katse vähän väärään suuntaan, ni sinne meni! Eli irtoaa ja lukee rataa (agilityssä siis) hyvin, mutta Wallun kanssa on ihana tehdä hommia, koska ei huuda/hauku mennessään, keskittyy tekemiseen ja tekee jutut huolella (eli rimat pysy vaikka ite vähän sähläisitkin)...
On ollut ihan pienestä pennusta lähtien "minä työkoira, muut hupikoiria" asenteen omaava, joka on nyt oppinut vähän hölläämään pipoa.. eli ottaa työt tai muutkin tehtävät tosissaan ja haluaa tehdä hommat hyvin loppuun. Onnellisimmillaan kun "tekemistä " olisi tarpeeksi, olisipahan se vaikka niitä vihellyskäskyjen opettelua lenkin puitteissa. Muttei kuitenkaan vedä pulttia laiskoista päivistä, eli osaa rentoutuakkin. Tekee mielellään asioita jotka on tuttuja ja ”rutiinit” sujuukin hyvin.. Uuden opetteleminen vaatii ohjaajalta taitoa, että saat kerrottua asiat hyvin, jos onnistut sujuu jutut helposti J Epävarmuus vaatimuksista herättää esiin hermostuneisuuden joka tulee esiin ”sähläyksenä” joka on kuitenkin helposti ohjattavissa niin halutessaan töihin/tekemiseen.. (Nämä asiat on paljolti minun, eli koiran ohjaajan huonoutta ja taitamattomuutta, huono minä!)

Nykyään Wallu on tilamme luottokoira joka auttaa satunnaisisssa töissä mitä pienellä tilallamme ilmenee. Walluun voi luottaa että tekee hommat ja elukat liikkuu enempiä nikottelematta sinne minne pitääkin.


On uros. Eli opit menee perille, mut joissakin asioissa tarttee antaa vähän aikaa, ennenkuin hommat pelaa... Kuitenkin kun aloitimme kisaamisen agilityssä kisaiän tullessa täyteen kevättalvella (maalis-huhtikuun vaihde) noustiin kolmosiin ennenkuin Wallu oli täyttänyt 2v... Eli nopeasti noustiin, näin tämänseutukunnan mittapuulla ajateltuna.

Rakastaa lapsia ja ihmisiä yli kaiken, joskus pikkaisen rasittavuuteenkin asti. Tulee juttuun erilaisten koirien kanssa, uroksien sekä narttujen. On kuitenkin selkeästi enemmän "naistenkoira" kuin "miesten" tai noh... se on varmaan siks kun se on minun...


Mut jos töitä tarttee tehdä lähtee kenenkä vain mukaan, ei ehkä tee ihan "täpöllä" hommia vieraille, mut hommat hoitaa kuitenkin ja tekee mm. "herrasmiesaksaa" jos vieras ohjaaja ;D Osaa käyttää näin nautakoirana hampaitaan tarvittaessa, eikä säikähdä kolhuista, vaan hommat hoidetaan loppuun.

Palkkautuu hyvin joko namilla tai sit lelulla. "kuolleeseen" leluun ei ole niin hanakka ottamaan kiinni, sitä en viljellyt "pentuna" niin se on pitänyt opetella näin jälkikäteen, eli onnistuu tätä nykyä. Mahdottoman hyvä taistelija ilman jäljelle jäävää agrea, eli kun sanotaan irti, antaa irti eikä yritä napata enää lelua itselle.

Jos mulla olis enemmän aikaa ja parempi kunto niin tietäsin, et Wallusta tulis hyvä vetohiihdossa. Koiruus hinaa hihnassakin ihan julmetusti (sen kirouksen peruja, et maallahan ei hihnoja tartte ;/ ) ja vetohiihtoa/ potkurivetohommia oon tehny sen verran, et intoa löytyy... ja voimaa!

Joistakin äänistä ei tykkää ja aseista ei tykkää mut tekemistä ei ole lopettanut vaikka paukkuja on kuulunutkin paineistuu kuitenkin jonkun verran eli tähän kannattaa tulevien pentujen omistajien kiinnittää huomiota! Jos on ollu "vapaalla" niin enintään hakeutuu rauhallisempaan paikkaan , mut tulee kun kutsun ja rupeaa hommiin ihan normisti. On kuitenkin, sellainen herkempi koira, eli reagoi herkemmin mm. jos ohjaajalta käämit palaa tms. Ei siis siinä tilanteessa lähde soveltamaan omia tai pois, kysyy lähinnä tyyliin " et kerro nyt mitä pitää tehdä, ni mie yritän toteuttaa"...Tässä Wallun sukutaulu http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=ER60664/08&R=297
Tässä Fian sukutaulu http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI14927%2F12&R=297
Fian luonnetesti http://jalostus.kennelliitto.fi/frmTulos.aspx?Id_Tulos=2147142Pennut luovutan noin 8-viikkoisina ja ne ovat madotettu kolmeen kertaan, sirutettu, silmäpeilattu, rekisteröity ja eläinlääkäri on tarkistanut pennut.
Pennunomistajat saavat halutessaan Suomen Border Colliet ja Australiankelpiet  ry:n rotuinfon sekä kasvattajapaketin.

Toivon pennuille rakastavia ja harrastavia koteja, sekä yhteistyökykyisiä omistajia! Haluan jatkossa ehdottomasti olla tukena ja mukana pennun elämässä. 

Käytän Kennelliiton sopimusta koiran kaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti